Wat is broodfok?

Broodfok is het onethisch en massaal kweken, verkopen en/of importeren van pups. Een broodfokker wil op korte tijd zoveel mogelijk winst maken, en houd daarmee weinig tot geen rekening met het welzijn van de pups en ouders.

Teefjes krijgen te vroeg en te veel nestjes en er komt ook inteelt voor. Vaak worden de pups onder de broodfokkers opgekocht om dan weer door te verkopen. Zodra moeder letterlijk is uitgemolken wordt ze afgedankt.

Hoe herken je de broodfokker:

Ze zijn er meestal wel uit te pikken, al zijn de broodfokkers goed getraind in hun verkooppraatjes en worden ze ook steeds sluwer. Ze hebben op iedere vraag een antwoord. Hier zijn enkele signalen die aantonen dat het om broodfok gaat.

Advertentie:

 • Een zeer hoge of juist een lage prijs
 • Enkel foto’s van de pups, niet van de moeder
 • Er wordt gesproken over een koopovereenkomst
 • Er wordt gebruik gemaakt van leuke decoratie op de foto’s
 • De pups worden soms thuis bezorgd
 • De pups zijn direct verkrijgbaar

Bij de fokker:


 • Er worden meerdere rassen verkocht bij de fokker
 • De fokker kan geen erkenning laten zien
 • Er wordt niet naar jou situatie gevraagd, het maakt niet uit waar de pup terecht komt
 • De pup wordt in je handen geduwd
 • Het is niet mogelijk de moeder te zien
 • Je mag vaak niet meelopen naar de plaats waar de pups verblijven
 • De pup wordt uit een schuur gehaald
 • De pup ziet er niet verzorgt uit
 • De pup heeft geen socialisatie gehad
 • Er is geen geldig paspoort met de gegeven vaccinaties aanwezig

Volgend stappenplan helpt u alvast op weg om de malafide praktijken te vermijden en helpt u de broodfokker te onderscheiden van een betrouwbaar adres.

Van thuis uit:Stap 1: Advertentie selecteren


Bij teksten als: ‘thuis afleveren mogelijk’ en ‘onmiddellijk af te halen’ moeten er al belletjes gaan rinkelen. Kijk op foto’s goed waar de pup opgroeit (liefst in huis!). Kijk ook goed naar de leeftijd van de pups: een Belgische pup moet minstens 8 weken oud zijn, een pup uit het buitenland 15 weken. Trap ook nooit in de mooie worden als ‘erkende fokker’ en ‘rasecht’


Stap 2: Check de aanbieder


Gebruikt hij/zij meerdere accounts, gsm-nummers. Zijn er meerdere aanbiedingen van de zelfde aanbieder? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met een broodfokker. Koop hier geen pup! Kijk ook altijd naar bevindingen van andere personen die hier gekocht hebben.


Stap 3: Contact opnemen


Heeft u een fokker gevonden? Vraag naar foto’s van de pups bij de moeder (waar ze aan het drinken zijn), een scan van het paspoort, informatie over de vader van de pups, …. Vraag ook of u meermaals kan langskomen om kennis te maken met je pup, let hierbij goed op of de omgeving dezelfde is als die op de foto’s bij de advertentie. Anders bestaat de kans dat de pups niet thuis bij de aanbieder zijn opgegroeid.

Op bezoek bij de fokker:Stap 4: Puppy-checklist


Wanneer u op bezoek gaat bij de puppy’s zijn er veel dingen waarop u moet letten. Zijn ze gevaccineerd, zijn ze gechipt, wat is hun nationaliteit? Gedragen ze zich sociaal? Zie hier de puppy-checklist


Stap 5: Het eerste bezoek


Kijk goed rondom je. Leven de pups hier echt of zijn ze hier maar even neergelegd voor het bezoek, is de moederhond aanwezig, gedraagt zij zich als moeder? Let goed op of de pups allemaal uit 1 nest komen en niet uit verschillende nesten zijn samengevoegd. Wordt er gevraagd naar een aanbetaling, vraag dan zeker een bewijs en betaal nooit contant.


Stap 6: Bedenktijd


De moeilijkste stap: laat je niet verleiden om onmiddellijk een pup mee naar huis te nemen na het eerste bezoek. Zet alles nog even op een rijtje, gaat u akkoord met alles, is de pup die u gaan bezoeken bent nog steeds geschikt voor u? Bent u nog steeds enthousiast voor de pup? Maak dan verdere afspraken met de fokker en begin met je huis puppy-proof te maken.

Hoe voorkom ik een pup van bij een broodfokker?

Ze geven niet allemaal dezelfde signalen, vaak is het een mix van de opgesomde kenmerken. Wees daarom altijd alert wanneer je opzoek gaat naar een puppy. Stel kritische vragen en trek de fokker altijd goed na. Hoeveel kennis en ervaring heeft hij met dit ras? Vraag altijd of je de moeder en de andere pups mag zien.

Als de verleiding toch groot is....

Misschien is de verleiding groot om een pupje te kopen dat opgroeit in deze slechte omstandigheden, om dan toch één pupje te redden. Toch doe je dat, hoe hard het ook klinkt, NIET. Elke pup die bij hun wordt gekocht zorgt ervoor dat deze dieronwaardige handel in stand blijft.


Bij de door de Vlaamse regering erkende fokkers, worden regelmatig door Dierenwelzijn controles uitgevoerd. Indien je vermoed dat er bij een erkend fokker toch broodfokpraktijken worden uitgevoerd, geef dit door aan Dierenwelzijn.