Tip van de maand 

Wat de doen bij...

Probeer steeds zelf rustig te blijven, niet paniekeren, kalmte kan je hond redden.

Maar denk eraan… eigen veiligheid eerst !!!


Aangereden hond


Hier is een snuitbandje aangeraden.

Al zien we geen letsels moet deze hond ook zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Er zouden inwendige letsels kunnen zijn dat levensbedreigend zijn.


Het vervoeren van een aangereden dier :

Schuif een deken of je jas onder je hond (probeer bij het tillen de gewonde of gebroken lichaamsdelen te vermijden). Het dragen van deze brancard  : neem de 4 hoeken van het deken of je jas, nu ligt je gewonde hond in een draagzak. Zorg dat je hond niet onderkoeld, een deken of je jas kan hem warm houden. Vermijd te veel licht en lawaai.Bijtwonden


Bijtwonden zijn steekwonden met onderhuidse schade. Omdat de mond van de hond vol bacteriën zit moeten we waakzaam zijn voor infecties. Ga dus na de eerst verzorging toch naar je dierenarts.


Verzorging bijtwonde :

Na het wegknippen van de haren rond de wonde, de wonde deppen met fysiologische zout oplossing. Grotere wonden bedekken met een steriel gaas. Ga na de eerste verzorging naar de dierenarts.Snij- steek- scheur- en schaafwonden


Wondvervuiling door gras, zand, besmet water, enz…  een zorgvuldige inspectie van een wonde is altijd noodzakelijk. Soms zien we een wonde direct maar er zijn momenten dat we een wonde pas later ontdekken. Snij- en schaafwonden worden regelmatig opgelopen.


Verzorging schaafwonde :

Voor de verzorging van een schaafwonde volstaat het de wonde te reinigen met fysiologische zout oplossing of afspoelen met gewoon water. Vermijd likken aan de wonde, indien het likken niet stopt is een dierenarts bezoek gewenst.


Verzorging snijwonde :

Dit is een diepere wonde dat heel waarschijnlijk gehecht zal moeten worden.

Bezoek aan de dierenarts is noodzakelijk. (oorzaak: vb. glas)


Verzorging scheurwonde :

Bloedingen zijn meestal niet ernstig. Het is de diepte van de wonde dat de ernst bepaald.

Fysiologische zout oplossing zou voldoende moeten zijn.

Doch na een vechtpartij kan je beter even naar je dierenarts. (oorzaak : vb. prikkeldraad, vechtpartijen)


Verzorging steekwonde :

Deze wonden bloeden nauwelijks en zijn dus moeilijk te ontdekken. Er is maar een kleine opening maar de schade hangt af van de diepte van de wonde. Hier bestaat het gevaar op een zeer ernstige ontsteking met abces. Hoe langer het steekgat open blijft hoe beter de genezing, dan kan het vuil uit de wonde. Na het wegknippen van de haren rond de wonde, de wonde deppen met fysiologische zout oplossing. Grotere wonden bedekken met steriel verband.

Dierenartsbezoek is noodzakelijk  (oorzaak : vb. nagels, messen, pinnen, vishaken)
Naar vorige tips