10 tips bij het zoeken van een hond!

Het zoeken van een hond is een geweldige ervaring. Je moet deze keuze natuurlijk liefst rationeel maken en niet teveel met emotie. Voor je het weet heb je een schattige pup in huis die uitgroeit tot een volwassen hond van +50 kg, terwijl je eigenlijk opzoek was naar een kleine hond. Door vanaf de gewenste eigenschappen van je toekomstige hond te bepalen, voorkom je vaak de teleurstelling achteraf

1. Wat is het budget?


Hou niet alleen rekening met de kosten voor de aanschaf van de hond, vergeet ook niet dat andere kosten (DA kosten, enz.) niet te vermijden zijn. De kosten van de voeding kunnen maandelijks afhankelijk van soort hond ook hoog oplopen.

2. Wat is je activiteitsniveau?


Ben je zelf eerder rustig of actief? Kies ook een hond die hierin past. Neem geen hond die het liever rustig aan doet, terwijl jij eigenlijk met de hond wil gaan sporten en andersom.

3. Heb je al ervaring met honden?


Kun je een hond aan die veel ervaring vergt van het baasje, of liever een hond die niet veel ervaring nodig heeft maar die je wel veel kan leren i.v.m. honden.

4. Kan je de hond vaak overal meenemen?


Langdurig alleen zitten is voor niemand prettig. Indien je lang weg bent, is er een mogelijkheid om je hond mee te nemen of iemand die kan langskomen?

5. Zoek je een kleine of een grote hond?


Past de hond die je denkt te willen, ook als die volgroeit is, nog steeds in je leefomgeving?

6. Wat voor hond zoek je?


Zoek je een waakse hond, of krijg je vaak bezoek en is een waakse hond daarom toch niet aan te raden.

7. Hoeveel tijd wil je steken in het verzorgen van de vacht?


Het verzorgen van de vacht van sommige honden kan vaak uren in beslag nemen. Heb je liever niet te veel hondenharen? Kies dan geen hond waarvan geweten is dat die veel/vaak “verhaard”.

8. Gaat de voorkeur uit naar een teef of een reu?


Weeg op voorhand de voordelen en de nadelen van een teef of een reu goed af.

9. Wil je echt een pup of is een andere hond ook oké?


Is een pup echt een must of red je liever een hond uit het asiel? In onze Belgische asielen wachten voldoende honden op een nieuwe thuis. Ook bij vrijwel elke rasvereniging kun je naast pups ook oudere honden vinden.

10.Is er een voorkeur voor een bepaald ras?


Bekijk zeker goed of dit ras de eigenschappen heeft die het best bij jou en je gezin passen en die je verwacht bij je toekomstige huisgenoot.

Klik op hondje om terug te gaan