Wat de doen bij...

Probeer steeds zelf rustig te blijven, niet paniekeren, kalmte kan je hond redden.

Maar denk eraan… eigen veiligheid eerst !!!


Hartstilstand

Zie reanimatie



Heftige bloeding


Op de kop of romp

Druk uitoefenen op de wonde, dit blijf je doen tot de bloeding stopt of tot je dierenarts de verzorging overneemt.

Net zoals bij de mens bloed de kop /oor hevig, leg een doekje (liefst steriel) op de wonde voor je hond begint te schudden met zijn kop, anders vliegt het bloed in ’t rond. Heb je geen doekje gebruik je jas, trui of t-shirt.


Aan de poot of staart.

Druk uitoefenen op het bloedingspunt met je vinger (je kan een doekje gebruiken). Lukt dit niet, leg dan een tourniquet verband aan.


Tourniquet of knevelverband :

Neem een reep stof, riem of sjaal. Bindt die om de poot/staart tussen de wonde en het hart met een halve knoop. Neem dan een stok of iets anders stevigs en bind het vast net boven de halve knoop en maak nu de hele knoop af. Begin met de stok rustig te draaien (met de klok mee) tot bloeding stopt. Draai de stok elke minuut terug, bloedt de wonde opnieuw draai de stok terug ietsje aan.


In beide gevallen is een dierenarts bezoek zeker gewenst. Blijf tijdens deze handelingen je hond observeren (opgepast voor shock, hartstilstand)


Bewusteloosheid

Controleer ademhaling en hartactiviteit (zie reanimatie). Leg je hond op zijn zij met zijn hoofd wat lager dan zijn lichaam. Zorg dat je hond niet onderkoeld, leg een deken of je jas over hem. Giet een bewusteloos dier nooit water in de bek. Dierenarts bezoek is zeker gewenst. De oorzaak van bewusteloosheid is soms moeilijk te achterhalen.


Open breuk

Hier zie je duidelijk dat de huid gescheurd is en het gebroken bot.

Opgepast, leg er zo vlug mogelijk een steriele doek of zeer propere doek om want het bot is zeer gevoelig voor infecties !

Laat je hond niet likken of bijten aan deze wonde en probeer tijdens het vervoer naar de dierenarts dat het gebroken lidmaat niet beweegt.



Gesloten breuk

Hier is de huid niet gescheurd maar het lidmaat is gebroken.

Zorg dat je hond zo weinig mogelijk beweegt om scheuren te vermijden. Leg een noodspalk aan.

Opgepast, vermits deze breuk zeer pijnlijk is kan je hond bijten.


Noodspalk :

Wikkel de poot in met een goede laag watten, op deze laag leg je aan beide kanten van de gebroken poot een spalk (houten plankje, of ander hard voorwerp). Zorg dat de spalk lang genoeg is en wikkel deze om met tape of verband. Uiteraard is hier ook een dierenarts noodzakelijk.



Ruggengraat letsel

De achterhand is verlamd. Je opdracht : zo snel als mogelijk naar je dierenarts.

Om je hond te vervoeren gebruik je nu een plank dat je onder je hond schuift, het is van erg groot belang dat je hond zo weinig mogelijk beweegt !




Klik op het hondje om terug te gaan