Eerste hulp bij vergiftiging - deel 3

Zelf doktertje spelen……..?????


EHBO-kit voor honden


Een snuitbandje, omdat zelfs de liefste hond stevig kan bijten als hij pijn heeft of in paniek is

Een à twee rolletjes hydrofiel zwachtel

Vier à vijf rollen elastische zwachtel in verschillende breedtes

Leucoplast

Witte watten

Steriele gaasjes

Betadine of sterilon

Een verbandschaar

Twee spalken die zelf gemaakt kunnen worden door twee plankjes met watten en verband te omwikkelen

Thermometer

Tekentang

Terramycine (oogzalf)

Dermazyme (verzachtende en beschermende werking op beschadigde/geïrriteerde huid)

Dermavet ( geur en smaak verhindert likken van geïrriteerde huiddelen)

Middel tegen diarree

Norit (vergiftiging – bepaalde vormen van jeuk – diarree -  NIET bij vergiftigingen met agressieve schoonmaakmiddelen of  oplosmiddelen) 

Rimadyl (ontsteking en pijn)


Geneesmiddelen

Vaak geven mensen een paracetamol aan hun zieke hond. Dat lijkt zo onschuldig, maar is het niet!

Bij een hond van 5 kg kan een half paracetamolletje (= 250 mg) al tot acute vergiftigingsverschijnselen leiden.

Bij de hond (maar ook bij de kat) wordt paracetamol omgezet in een giftige stof. Deze stof is giftig voor de lever en zorgt ervoor dat in het bloed het rode hemoglobine omgezet wordt in methemoglobine. Dit geeft het bloed een chocolade bruine kleur.

De ziekteverschijnselen van een vergiftiging met paracetamol:

Beginnen met slap op de poten staan, sloom en rode urine.

Een paar dagen later treden de leverbeschadigingen op.


Acetylsalicylzuur oftewel Aspirine®. Dat kan gegeven worden, maar net als bij mensen remt het de bloedstolling via de bloedplaatjes.

Geef Aspirine® nooit op een lege maag, want dan kan de maagwand beschadigd raken.

Neem voor gebruik contact op met uw dierenarts. Deze kan u vertellen of acetylsalicylzuur bij uw hond kwaad kan in verband met haar/zijn gezondheidstoestand en de eventueel andere medicijnen, die gegeven worden.


Geef nooit zomaar een pijnstiller aan uw hond,

maar bel eerst voor overleg met uw dierenarts!


Speciaal voor honden :

 

NSAID/Rimadyl =>  pijnstillend en ontstekingwerend


Eigenschappen

Krachtige niet steroide ontstekingsremmer (NSAID), behorend tot de groep van de Arylpropiozuurderivaten. Rimadyl® heeft sterke anti-inflammatoire, analgetische en antipyretische eigenschappen.

De werking berust op een remming van de prostaglandinesynthese.

Na orale toediening worden maximale plasmaspiegels bereikt na 1-3 uur.


Indicatie

Rimadyl tabletten zijn geindiceerd ter vermindering van ontsteking en pijn bij de hond bij zowel acute als chronische aandoeningen van spieren en skelet en ter bestrijding van post-operatieve pijn.

Toedieningswijze/dosering

Voor orale toediening bij honden is een dosering van 4mg/kg lichaamsgewicht per dag. Dagdosis verdeeld over 2 giften. De duur van de behandeling hangt af van de respons van de patient, met dien verstande dat de situatie van de patient opnieuw bekeken dient te worden na 14 dagen therapie. Zie verder onderstaande tabel.

 

Toedieningswijze/dosering

Voor orale toediening bij honden is een dosering van 4mg/kg lichaamsgewicht per dag. Dagdosis verdeeld over 2 giften. De duur van de behandeling hangt af van de respons van de patient, met dien verstande dat de situatie van de patient opnieuw bekeken dient te worden na 14 dagen therapie. Zie verder onderstaande tabel.






















Bijwerkingen

Experimentele en klinische bewijzen geven aan, dat bij gebruik van carprofen in de hond gastro-intestinale ulceratie zeldzaam is en voornamelijk voorkomt bij doseringen ver boven de therapeutische dosering.


Waarschuwingen

De voorgeschreven dosis gedurende de behandeling dient niet te worden overschreden.

Niet gebruiken bij dieren die lijden aan hartaandoeningen, lever- of nieraandoeningen, wanneer er aanwijzingen zijn voor gastro-intestinale ulceratie of bloedingen, bloedafwijkingen of overgevoeligheid voor het product.

Geen anderen NSAID tegelijkertijd toedienen of binnen 24 uur na toediening van carprofen.

Dit kan leiden tot toxische effecten.

De veiligheid van Rimadyl toegediend tijdens de dracht is nog onvoldoende onderbouwd.



Norit => vergiftiging, jeuk en diarree


Eigenschappen

De werkzame stof in Norit is actieve kool. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Norit. Het is verkrijgbaar als korrels (granulaat) voor dranken, capsules en tabletten.

Actieve kool bestaat uit verkoold materiaal van planten dat makkelijk stoffen aan zich bindt en zo onschadelijk kan maken. Het wordt gebruikt bij vergiftigingen, bepaalde vormen van jeuk en bij diarree.


Vergiftiging

Actieve kool kan bij verschillende soorten vergiftigingen helpen. Het kan schadelijke stoffen aan zich binden. De schadelijke stoffen verlaten dan met de actieve kool via de ontlasting het lichaam en er komt minder van de schadelijke stof in het bloed.


Behandeling

Actieve kool kan bepaalde stoffen binden en ze zo onschadelijk maken. Dit kan echter niet met alle stoffen. Gebruik het NIET bij vergiftigingen met agressieve schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen. Het helpt daar namelijk niet tegen, maar maakt het voor de artsen wel moeilijker de vergiftiging te behandelen.

Waarschuw bij vergiftigingen altijd een dierenarts. Meld hierbij welke verschijnselen optreden. Neem de verpakking van het product mee of de plant waarvan is gegeten.


Jeuk

Jeuk kan onder andere veroorzaakt worden door bepaalde leveraandoeningen of nierproblemen. Hierbij kunnen bepaalde stoffen in het lichaam ophopen die mogelijk jeuk veroorzaken.

Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven.


Behandeling

Actieve kool kan jeuk bij deze aandoeningen voorkomen door de stoffen die de jeuk veroorzaken weg te vangen. Het geneest de oorzaak van de jeuk echter niet.


Diarree

Actieve kool wordt weleens gebruikt bij diarree. Er is echter geen gunstig effect van actieve kool bij diarree aangetoond. Het heeft geen direct effect op de diarree. Bij de zeer hoge doseringen, die worden gebruikt bij vergiftigingen, heeft het als bijwerking verstopping, maar niet bij de doseringen zoals gebruikt bij diarree.


Behandeling

Meestal is het bij diarree voldoende om het vochtverlies tegen te gaan door voldoende te drinken. Bedenk echter dat diarree meestal als doel heeft om schadelijke stoffen af te voeren.

Als de diarree gepaard gaat met bloed en slijm in de ontlasting en hoge koorts, moet u uw dierenarts raadplegen. Dit kan wijzen op dysenterie, een darminfectie, waartegen de dierenarts een antibioticum moet voorschrijven.


Bijwerkingen

Naast het gewenste effect kan Norit bijwerkingen geven. Actieve kool kleurt de ontlasting zwart. De belangrijkste bijwerking is verstopping.

Regelmatig => Zwarte ontlasting, door menging met zwarte kool. Dit is een onschuldig verschijnsel.

Bij inname van grote hoeveelheden, zoals gebruikt bij vergiftigingen => Verstopping (obstipatie). Daarom schrijven dierenartsen ook een laxeermiddel voor.






Klik op het hondje om terug te gaan