Hondenschool voor alle rassen TeamSpirit

Zonnesteek

Wat doen als je hond een zonnesteek heeft ?


Een hitteberoerte of zonnesteek komt voor wanneer de lichaamstemperatuur van een huisdier tot zo’n hoog niveau stijgt dat het dier dood kan gaan. Maar voordat een huisdier een zonnesteek kan krijgen, moet er al een combinatie van verschillende factoren aan vooraf gaan. Een afgesloten ruimte, slechte ventilatie en hoge temperaturen (bijvoorbeeld in direct zonlicht) kunnen leiden tot een zonnesteek.


Hijgen

Honden laten warmte los door te hijgen. Bij een verhitte hond zul je opmerken dat hij een grotere tong heeft terwijl hij hijgt. Zo maakt de hond het oppervlak waarlangs hij de warmte kan afgeven groter. Hitte die op deze manier verloren gaat kan de temperatuur in een besloten ruimte doen stijgen. Een gebrek aan ventilatie zorgt er dus voor dat de temperatuur stijgt zonder het  lichaam toe te laten de overbodige hitte af te geven.


Risicofactoren

Naast een slechte ventilatie, zijn er nog een aantal andere factoren die het risico op een zonnesteek bij huisdieren vergroten. Tot die factoren behoren de hoeveelheid zonneschijn, de vochtigheidsgraad, de kleur van de auto waarin het dier zich bevindt, het type zetelbekleding en de hoeveelheid wind.

De gezondheid en het gewicht van het dier, de dikte van de pels, de beschikbaarheid van vers water, of het dier nog recent gegeten heeft en het temperament van het dier kunnen de lichaamstemperatuur de hoogte injagen.

Een dier dat angstig of opgewonden is, of een hond die onophoudelijk blaft, zullen sneller problemen ondervinden van de hitte.

Gedrongen honden met een platte snuit zoals mopshonden, bulldogs en pikinezen  zullen sneller problemen ondervinden van de hitte.


Zonnesteek

Een zonnesteek komt voor wanneer het huisdier een extreem hoge lichaamstemperatuur heeft, doorgaans meer dan 41°C. Symptomen zijn snel hijgen, een warme en droge huid, felrood tandvlees, braken en een angstige uitdrukking of starende blik. Niet lang daarna volgen ineenstorting, coma en uiteindelijk de dood.


Behandeling

Een huisdier met een zonnesteek moet zijn lichaamstemperatuur snel verlagen. Best kun je het zo snel mogelijk onderdompelen in koud water of besproeien met een tuinslang. De huid moet lichtjes gemasseerd worden en de poten gestretcht om de bloedcirculatie aan te moedigen. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Een zonnesteek kan verrassend snel gebeuren, zelfs wanneer dieren maar voor een erg korte periode in de auto gelaten worden. Je kunt dus best preventief te werk gaan en je huisdier niet alleen in de auto laten, of zelfs niet in een tuin zonder schaduw en zonder water.


LAAT JE HOND GEEN ONNODIGE INSPANNINGEN DOEN BIJ ZEER WARM WEER…

OBSERVEER, KIJK NAAR DE LICHAAMSTAAL VAN JE HOND,  VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN...Klik op het hondje om terug te gaan