Vlooien, wormen, teken, mijten en oormijten

Wormen


Honden en katten hebben het meest last van wormen, maar ook bij andere dieren, zelfs bij vogels, kunnen ze voorkomen.

Honden en katten moeten daarom regelmatig ontwormd worden. De kosten daarvan vallen mee, maar voor de hond geldt, hoe groter de hond, hoe groter de kosten (ontwormen gaat nl. altijd per kg. dier).

Hoe weet je dat jew dier last van wormen heeft?

Allereerst kunt je de wormpjes vaak in de ontlasting zien, of op de lig/slaapplaats van het dier. Ze zien er dan uit als kleine rijstkorreltjes (lintworm) of als elastiekjes (spoelworm). Maar niet altijd. Andere aanwijzingen voor de aanwezigheid van wormen zijn diarree, braken en vermageren of slecht groeien.

Als je een vermoeden van wormen heeft moet je naar de dierenarts voor een wormmiddel. Wormen bedreigen niet alleen ernstig de gezondheid van jouw dier, sommige zijn ook gevaarlijk voor de mens.



Vlooien

 










Vlooien zijn beweeglijke bruinzwarte insecten, die op hun gastheer springen om bloed te zuigen. Vooral in de zomer en nazomer kunnen ze zeer snel tot een ware plaag uitgroeien.

Een vlo kan duizenden eitjes leggen, die bij warm, vochtig weer allemaal tegelijk uitkomen.

De vlooienbestrijding is een ware oorlog. U moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis en de eitjes en larven in huis. Je kan dit doen met middelen die je bij de dierenwinkel kan verkrijgen. Deze werken redelijk, maar niet altijd voldoende.

Je kunt ook naar je dierenarts. Deze heeft de modernste middelen, die heel erg goed werken, veiliger zijn en alleen via de dierenarts/apotheek verkocht mogen worden.

De modernste vlooienbestrijding bestaat uit 1 middel, druppels op de huid in de nek.



Teken

 












Een teek (een klein bloedzuigend insect) is vervelend omdat hij de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Hij doet dat door speeksel in zijn slachtoffer te spuwen. Zo eens in de zoveel tijd zit er een teek op jouw hond. Die moet je dan voorzichtig proberen te verwijderen. De teek verdoven met alcohol of ander middel werkt averechts, omdat dan de teek juist zijn speeksel laat lopen en dat maakt de kans op eventuele besmetting groter. Niet doen dus! Het beste is om een tekentang te gebruiken, verkrijgbaar bij dierenwinkel, dierenarts en apotheek.


Handeling van de tekentang

Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek de teek er met een draaiende beweging (linksom) uit.

(Een teek draait zich rechtsom als een 'schroef' in de huid; door nu linksom te draaien, geeft u steeds een zetje in de 'uitdraai'richting).

Probeer te voorkomen, dat je het lijfje van de teek vermorzelt of dat resten in de huid achterblijven. Maak in elk geval de huid rond de tekenbeet na afloop schoon met 70% alcohol of jodiumtinctuur of -zalf.












(voor mensen geldt nl. precies hetzelfde als voor dieren). 



Mijten

 








Mijten zijn te klein om met het blote oog te kunnen zien. Ze leven op of in de huid van hun gastdieren. Daar veroorzaken ze diverse vormen van schurft, die allemaal redelijk goed bestreden kunnen worden. Ze verraden zich doordat het gastdier vreselijke jeuk krijgt/heeft. Zit je dier zich dus vreselijk te krabben dan moet je naar je dierenarts. Wel doen want bij niet behandelen kan Uw dier daar erg onder lijden.



Oormijt


Als je door de ogen van een mijt kijkt, is er geen betere plaats om te leven en je te voeden dan in een oor.

In de gehoorgang zijn de parasieten, die tot de spinachtige behoren , beschermd tegen weer en wind en

uiteraard ook tegen de nagels van hun gastheer, een hond.

Oormijten (otodecten) maken piepkleine scheurtjes in de tere huid in de gehoorgang en voeden zich met

het weefselvocht. Op het moment dat schimmels en bacteriƫn zich in deze kleine wondjes gaan zitten, kan

dit leiden tot ontstekingen. Een dier met een oorontsteking krabt zijn oren, schudt zijn kop en houdt deze schuin. Honden janken soms van de pijn terwijl ze zicht krabben. Zwarte bolletjes in en rondom het oor zijn typerend voor een besmetting met oormijten. Het gevolg kan zijn dat het trommelvlies wordt beschadigd. Dit heeft doofheid tot gevolg. Bovendien kunnen de hersenen worden beschadigd. Want na de vernieling van het trommelvlies kunnen ziekten veroorzakers via het midden en binnenoor de hersenen binnendringen. Laat de oren regelmatig door de dierenarts nakijken en zo nodig schoonmaken. Hij kan zalf meegeven die u zelf in het oor moet in masseren. Na ongeveer 2 weken moet u terug voor controle.



VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN, PRAAT EROVER MET JE DIERENARTS.



Klik op het hondje om terug te gaan