“Mijn teef is loops”

 

Loopsheid is een periode in de cyclus van de teef, waarin ze bloederige uitscheiding vertoont,

waarin ze zich laat dekken en waarin ze vruchtbaar is.

Men zegt tijdens deze periode:  "Mijn teef is loops".  Het duurt zo'n 3 weken.

Binnenshuis kunt u haar een speciaal  "periodiek broekje"  met een inlegkruisje erin geplakt

aandoen, buitenshuis doet u het uiteraard uit.  Of u laat gewoon de natuur zijn gang gaan en

sta je klaar met je dweil en ontsmettingsmiddel om je tegelvloer netjes te houden.


De loopsheid omvat de volgende 3 perioden uit de ovulatiecyclus:


Pro-oestrus:

Dit is het eerste gedeelte van de loopsheid, m.a.w. een periode uit de ovulatiecyclus.

Het begin van de pro-oestrus is uitwendig waar te nemen door het optreden van een bloederige afscheiding uit de vulva. Deze zogenaamde bronstbloedingen vinden hun oorsprong in het scheuren van de kleine en tere bloedvaatjes van de baarmoederwand en vaginawand. De schaamlippen zijn strak gespannen en voelen warm aan. Aan het eind van de pro-oestrus neemt deze spanning van de vulva weer af.

De teef begint in de pro-oestrus aantrekkelijk te worden voor reuen, maar laat een dekking niet toe.

De pro-oestrus kan in lengte variëren van 3 dagen tot 3 weken, maar is gemiddeld 9 tot 10 dagen lang.


Oestrus:

Of bronst. De oestrus is het tweede gedeelte van de loopsheid, volgend op de pro-oestrus, m.a.w. een periode uit de ovulatiecyclus.

Het duurt zo'n 9 dagen en wordt gekenmerkt door de welwillendheid van de teef om zich te laten dekken.

Eicellen hebben slechts een beperkte levensduur. De natuur is ingesteld op het voortbrengen van nakomelingen en juist in deze fase van de cyclus zal het vrouwelijke dier het mannelijke dier tot dekking toelaten.

Bij teven en andere multipare diersoorten worden enkele tientallen eicellen gerijpt, die gedurende enkele opeenvolgende dagen kunnen vrijkomen. Fokkers maken daarvan wel gebruik door de teef met een tussenpoos van 2 dagen te laten dekken. Dekkingen door verschillende reuen kunnen verschillende nakomelingen opleveren!


Metoestrus, met-oestrus:

Is een periode uit de ovulatiecyclus, waarvan de eerste dagen nog tot de loopsheid behoren, dagen, waarin de teef nog wel voor de reu blijft staan, maar waarin een eventuele dekking waarschijnlijk geen bevruchting meer oplevert.

Is er echter geen drachtigheid aanwezig, dan volgt al spoedig een regressie van het gele lichaam en een daling van het progesterongehalte. De baarmoederwand wordt geleidelijk in grootte gereduceerd. De lengte van de met-oestrus-periode bedraagt ongeveer 2 maanden.

In deze periode kan ook een baarmoederontsteking optreden.


Schijndracht kan ook voorkomen, door de een of andere reden verschrompelt het gele lichaam niet, ondanks het feit, dat er geen sprake is van de aanwezigheid van bevruchte eicellen. Het gele lichaam heeft echter niet het eeuwige leven en gaat bij de hond na 2 maanden tenslotte toch ten gronde, maar juist omdat de tijdsduur van de schijndracht in de met-oestrus en de lengte van de drachtigheid even groot zijn, kunnen de verschijnselen van de schijndracht de fokker/particulier aardig parten spelen: minder/ geen eetlust, overdreven knuffel gedrag, dikker worden, onrustig zijn, nestvorming, zwelling van de melkklieren en melkgift.

(in beide gevallen, neem contact op met je dierenarts)


De eerste loopsheid heeft een teef vanaf een leeftijd van 6 tot 14 maanden. Dit varieert sterk; wel is het vaak zo, dat hoe kleiner de hond, des te eerder haar eerste loopsheid, hoe groter het ras, des te later.

Uiterlijk waarneembaar zijn de zwelling van de vulva (de grootte van een reuze mossel of oester)  en een aanvankelijk donkerrode, later lichter gekleurde uitvloeiing.


In het begin van de loopsheid (pro-oestrus) is de teef niet vruchtbaar. Ongeveer de 12e tot de 14e dag van de loopsheid vindt de ovulatie plaats, een periode waarin de teef bereid is zich te laten dekken door een reu (oestrus).

Wilt u geen pups, houd de teef dan goed in de gaten vanaf dag 10 t/m 15. Laat haar niet los, maar houd ook deuren goed gesloten (zodat ze zelf niet op zoek kan gaan naar een leuk mannetje) en laat uw teef deze dagen liever niet alleen in de tuin, want een reu uit de buurt komt graag 'op bezoek'.

Wilt u wel pups, wacht dan met een eventuele dekking totdat ze ongeveer 2 jaar is.

Gedurende de hele loopsheid is de teef aantrekkelijk voor reuen, en zelfs erna nog, maar vruchtbaar is ze maar een paar dagen. De duur van de loopsheid is ongeveer 3 weken, maar de verschillende stadia van de ovulatiecyclus kunnen verkort of verlengd zijn. Op deze wijze kan de tijdsduur van de loopsheid variëren van ongeveer 4 dagen tot 4 weken.


De loopsheids cyclus gaat het gehele leven van de teef door. De volgende keer, dat ze weer loops wordt kan 6 tot 9 maanden later zijn (varieert ook sterk).

Loopsheid preventie kan op twee manieren:

a) sterilisatie (eigenlijk castratie)

b) hormoontoediening (prikpil).


             

Wil je meer informatie?  Neem dan contact op met je dierenarts.




Klik op het hondje om terug te gaan