Eigen of andere drollen eten, mmm lekker ...? 

 

Wij vinden het vies, onze honden rollen er graag in, maar vinden het nog lekker ook.

Zelfs paarden-, schapen-, ganzen- en kattendrollen vinden ze geweldig.

Belangrijk om weten is dat dit natuurlijk hondengedrag is,… of is er degelijk iets mis met je hond.






Eigen of andere drollen eten (= Coprofagie)

Waarom doen ze dat ???.......Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.


De zogende teef: 

Voor haar de normaalste zaak van de wereld. Zij houdt het nest schoon door alle uitwerpselen van haar pups op te likken. Eens de pups een vijftal weken zijn, stopt ze vanzelf.


Pups: 

Sommige nemen het gedrag van de moeder over maar stoppen vanzelf na een tijdje.

Pups die te vroeg van de moeder worden gehaald kunnen dit gedrag langer vertonen wat soms een probleem wordt.


Zindelijkheidstraining: 

Buiten wordt de pup beloond, binnen gestraft.. met woord en sommigen (jammer genoeg...) met daad.

Neus tegen of zelfs doorheen de uitwerpselen drukken of halen. Hier ga je in de fout met je opvoedingsmethode.

Je pup kan zo bang worden voor je straf dat hij een link zal maken tussen uitwerpselen en straf, met als resultaat dat hij zijn drol zal opeten om straf te voorkomen.


Aandacht vragen:

Op jonge leeftijd ontdekt de hond dat hij aandacht krijgt  als hij ergens een drol heeft achter gelaten in huis.  Natuurlijk gaat de baas deze viezigheid opruimen en tegelijkertijd met zijn hond bezig zijn. Zo kan er imitatiegedrag optreden. Waardoor er onmiddellijk op gereageerd wordt door zijn baas.

Negatieve aandacht is ook aandacht krijgen. Moet je toch eens een drolletje opruimen, doe dit dan niet in de aanwezigheid van je hond.

Sommige honden doen dit uit verveling, geef je hond dus voldoende bezigheid en aandacht om dit negatief gedrag te voorkomen.


Te kleine ruimte:

Alle honden houden van een schoon nest. Uitwerpselen zullen we zo ver mogelijk van hun eet-, drink-, en slaapplaats vinden. Maar is zijn nest te klein en krijgt hij niet de mogelijkheid om zijn behoefte ergens anders te doen... ja, dan heeft hij geen andere keuze dan zijn nest te bevuilen. Laat hem een keertje meer uit. Het baasje moet uiteraard ook de moeite doen om zijn hond zijn nest schoon te houden om drollen eten te voorkomen.


Voeding :

Door een tekort aan essentiële voedselbestanddelen ( deze tekorten kunnen ontstaan door een tekort aan vitaminen,mineralen,…) is het mogelijk  dat de hond dit tekort probeert aan te vullen door het eten van uitwerpselen van andere dieren.


Honger:

Honden die te weinig eten krijgen zullen alles eten wat ze tegenkomen.

Geef je je hond te weinig eten of heeft hij wormen.

Denk eraan, je mag zijn ribben voelen maar niet zien. Ontworm regelmatig, wormen kunnen zorgen dat hij steeds een honger gevoel heeft.


Gezondheidsprobleem:

Bepaalde honden kunnen hoogwaardige (eiwitrijke) voeding niet goed meer verteren. De eiwitten worden niet in het lichaam opgenomen en worden uit het lichaam verwijderd. De ontlasting bevat dus nog erg veel “bruikbare” eiwitten, die de hond eigenlijk nodig heeft en zal zijn drol opnieuw opeten (dit kan voorkomen bij pancreas, lever- of galblaasafwijking)


Gevaar :

Uitwerpselen van andere dieren eten is nooit zonder risico. Je weet nooit of het andere dier ziek is of medicatie neemt of heeft genomen.

Paardenmest van ontwormde paarden is zeer gevaarlijk. Het product wordt uitgescheiden via de ontlasting, dit is toxisch voor onze hond.

De voeding van katten  (brokjes en soms blikvoer) stikt van de toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen. Het wordt onverteerd in de ontlasting uitgescheiden, deze geurige en smaakvolle snack vindt je hond geweldig !!!

Buiten dat zitten er nog miljoenen dingetjes in al deze drollen die wij niet zien en super gevaarlijk zijn.

Zorg ervoor dat je hond niet aan de kattenbak kan.


Hoe oplossen?

Nooit schreeuwen op je huisdier, hij gaat dit als zeer negatief ervaren en daardoor net nerveus worden. Die nervositeit resulteert dan weer in het meer eten van uitwerpselen.

Wel op een rustige toon “ foei” zeggen, probeer hem af te leiden met zijn favoriete speeltje, of roep hem bij U en beloon het gewenste gedrag.

Kan je je hond niet afleiden, dan zal hij enkele weken terug aangelijnd zijn behoeftes moeten doen. Het is natuurlijk belangrijk dat hij tijdens zijn wandeling afgeleid wordt van alle drollen. Beloon het gewenste gedrag.

Geef je hond 2 à 3 maal per dag een kleine maaltijd. Is zijn maagje gevuld dan gaat hij minder in de verleiding komen voor een drol van een ander. 

Ga naar de dierenarts als je de oorzaak niet vindt in onze opsomming “waarom”, misschien kunnen het ook andere oorzaken zijn : obsessief- compulsief gedrag of een neurotisch probleem, of nog een andere……?




Klik op het hondje om terug te gaan