Hondenschool voor alle rassen TeamSpirit

De zintuigen van de hond

Je hond neemt meer waar dan jij...


Reuk :

Het reukvermogen van de hond is zijn beste zintuig. Hij leeft vooral in een wereld van reuk. Via zijn vochtige neus worden geurstoffen in de neus opgevangen en doorgegeven  aan het reukslijmvlies.

Dit verklaart waarom onze honden zo’n goede speurders zijn. Zelfs het kleinste reukspoortje wordt ontdekt.

Als zijn neus tegen de grond plakt of in de lucht als je door het park wandelt, in de polder of gewoon door de straat heeft hij misschien minder aandacht voor je omdat hij de krant aan ’t lezen is… hij moet toch weten wie hier allemaal geweest is.


Gehoor :

Het oor bestaat uit 3 delen :

Buitenoor, middenoor en binnenoor.

De hond kan geluiden 4x beter horen dan de mens, zelfs van ver horen ze geluiden die wij als mens niet horen. Honden hebben beweeglijke oorschelpen, waardoor ze weten van welke kant het geluid komt. Bovendien kunnen ze hun oren afzonderlijk van elkaar bewegen om nog meer informatie te verzamelen.

Roepen of schreeuwen heeft dus totaal geen zin om iets duidelijk te maken.


Zien :

De vorm van het hoofd van honden kan enorm verschillen van ras tot ras. Eén ding hebben ze allemaal gelijk :  de ogen staan bij allemaal wijd uit elkaar. Daardoor heeft de hond een goed zijwaarts blikveld. Zelfs kleine bewegingen ontgaan hen niet.


Tast :

Bek, neus en voetzolen zijn erg gevoelig. De tastharen aan de lippen, wenkbrauwen, oren en bovenbenen helpen hem zelfs in het donker door smalle doorgangen te gaan. Met de tong, neusspiegel, lippen en voetzolen kan je hond ook op de tast voelen. Met deze lichaamsdelen kan hij zelfs hard en zacht, warm en koud onderscheiden.


Smaak :

Smaak en geur zijn gekoppeld. Het grote verschil met mens en hond is dat als iets niet goed ruikt of er vies uitziet wij (mens) dat niet zullen eten. Bij de hond is dat juist tegenovergesteld, hoe meer het stinkt  … hoe liever ze het hebben. Honden zijn meer begaan met de geur dan met de smaak. De meeste honden nemen hun tijd om te eten, maar komen ze voor ons onaangename, weerzinwekkende ruikende kadavers of andere vieze dingen tegen dan slikken ze maar, nemen geen tijd om te kauwen laat staan om te proeven.
Klik op het hondje om terug te gaan