Hondenschool voor alle rassen TeamSpirit

Oudere honden

Houd je oudere hond goed in de gaten !

Door de betere medische verzorging en het betere hondenvoer, leven honden tegenwoordig langer dan ooit.

Hoe oud je hond precies wordt, is afhankelijk van het ras.

Hoe groter het ras, hoe minder lang de hond zal leven.

Grote rassen als Duitse Dog en de Newfoundlander  zullen niet langer dan 10 jaar leven, terwijl poedels en Yorkshire terriĆ«rs met gemak 16 jaar oud kunnen worden.


Maar hoe zorg je nu voor je oude viervoeter.


Vaccinaties

Zorg ervoor dat je hond ieder jaar opnieuw gevaccineerd wordt. Laat de dierenarts ook altijd zijn gezondheid checken, zodat eventuele problemen snel opgemerkt worden. Weeg je hond ook minstens om de zes maanden, om zo te voorkomen dat hij te dik of te mager wordt.


Wormen

Laat je hond om de drie maanden ontwormen om hem zo te beschermen tegen rond- en lintworm. Lintwormen kunnen overgebracht worden via vlooien. Controleer je huisdier dus ook op vlooien.


Vlooiencontrole

Kies een methode om vlooien onder controle te houden die veilig en efficiƫnt is voor je oudere huisdier.


Borstelen

Als je huisdier ouder wordt, wordt zijn huid minder elastisch en heeft het de neiging roos te vormen. Je hond is minder lenig en kan zichzelf minder goed wassen. Verzorg  je hond iedere dag met de nodige oplettendheid. Onverzadigde vetzuren als visolie kunnen helpen om de vacht minder droog te maken


Check-up van je teef

  • Check elke week de melkklieren voor gezwellen.
  • Als de hond niet gesteriliseerd is, dan kunnen vermoeidheid, veel dorst en afscheiding uit de vulva wijzen op pyometra (baarmoederontsteking)
  • Als je hond onophoudelijk eet, gewicht verliest en veel dorst heeft, laat haar dan controleren op diabetes. Dat komt twee keer zoveel voor bij vrouwelijke niet-gesteriliseerde honden.
  • Controleer je hond op steenpuisten rond de anus. Dit zijn goedaardige tumoren die gemakkelijk chirurgisch verwijderd kunnen worden.


Check-up van je rue

  • Als je hond moeite heeft met zijn stoelgang, laat de dierenarts dan zeker eens een kijkje nemen naar de prostaatklier.
  • Controleer de testikels van je hond op abnormale knobbeltjes. Deze zouden kunnen wijzen op tumors.
  • Controleer ook de reu op steenpuisten rond de anus.

 

Met extra attent te zijn kan je heel wat leed voorkomen. Raadpleeg tijdig je dierenarts.
Klik op het hondje om terug te gaan