Hondenschool voor alle rassen TeamSpirit

Insectensteken

Ook je hond kan last hebben van insectenbeten!


Je hond kan het jaar rond door insecten gestoken of gebeten worden, maar 's winters zijn er minder en je huisvriend zit allicht ook meer buiten tussen het voorjaar en het najaar. In die periode moet je dan ook extra op je hoede zijn.

De ernst van een insectenbeet hangt af van welk insect er gestoken heeft, van hoe sterk je hond reageert op het speeksel van de boosdoener en van welke lichaamszone getroffen is.

Zo is een insectenbeet op de rug of op de buik vaak minder ernstig dan een beet op een poot - wat het stappen kan bemoeilijken - of, erger nog, een beet rond de muil of de keel, wat tot ademhalingsproblemen kan leiden!


Wespen, bijen, horzels en muggen zijn overal te vinden en vormen vooral een probleem als je hond ermee wil gaan spelen of ernaar hapt. Een insectenbeet op de huid kan pijnlijk zijn of felle jeuk veroorzaken en je hond kan door het hevige likken nog een bijkomend letsel doen ontstaan. Algemene allergische reacties komen zelden voor, maar kijk er toch voor uit want ze zijn niet onschuldig. Als je hond er na een insectenbeet bijvoorbeeld zwakjes bijloopt of moeizaam ademt, of als zijn huid over een groot oppervlak ontstoken is, moet je meteen naar een dierenarts. Die zal de gepaste medicatie geven.

Als je hond een pijnlijke insectenbeet van een bij of een wesp heeft, kan je enkele ijsblokjes in een dunne handdoek wikkelen en die op de wonde leggen. Dat verzacht de pjjn. In sommige gevallen kan een ontstekingwerende zalf op de wonde te hevig likken of krabben voorkomen.

Als je de indruk hebt dat je hond een algemene allergische reactie heeft, ga je best zo snel mogelijk naar je dierenarts.Artikel gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 31/08/2009Klik op het hondje om terug te gaan